15 Μαρ 2012

Ε, όχι και αδιάφορο το πρωτάθλημα!

Είναι γεγονός. Το καλοκαίρι που μας πέρασε η αξιοπιστία του πρωταθλήματος δοκιμάστηκε από τα σκάνδαλα που προηγήθηκαν και όλοι, ειδικά όσοι τρώνε ψωμί από αυτή τη δουλειά, περίμεναν με αγωνία τι θα ακολουθήσει.


Επτά μήνες αργότερα το αποτέλεσμα είναι άκρως ενθαρρυντικό. Το πρωτάθλημα έχει ενδιαφέρον σε κορυφή, μέση και ουρά με τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές να είναι από τις πιο συναρπαστικές των τελευταίων δέκα ετών.


Βέβαια όπως λέει και η γνωστή παροιμία: "Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Με λίγα λόγια η πορεία μίας ομάδας, για παράδειγμα φέτος, θα κρίνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό και την επόμενη.


Όλα αυτά λόγω των χρημάτων που μπορεί να αποκομίσει μία ΠΑΕ από τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα της Superleague, που παρά την οικονομική κρίση ακόμα αποφέρει μεγάλα ποσά στις ομάδες.



Όλοι κερδισμένοι

Το καλοκαίρι η Superleague υπέγραψε νέα συμφωνία με την NOVΑ μέχρι το καλοκαίρι του 2015 που θα αποφέρει στις ομάδες ένα ποσό κοντά στα 47 εκ. ευρώ το χρόνο. Εκτός από αυτά ο ΟΠΑΠ ήρθε σε νέα συμφωνία με την Superleague για τα επόμενα δυο χρόνια και θα πληρώσει 5.5 εκ. ευρώ για φέτος και περίπου 8 εκ. ευρώ για το 2012-2013.

Πως θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα; Όσον αφορά τα τηλεοπτικά, αυτό που γνωρίζουμε είναι πως δεν έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με την περσινή σεζόν. Δηλαδή:

--- Το 40% των χρημάτων μοιράζεται βάσει της εμπορικής αξίας *

--- Το 30% βάσει της βαθμολογικής θέσης **

--- Το 30% ισομερώς

* Η εμπορική αξία έχει να κάνει με τη θέση που καταλαμβάνει μία ομάδα, τα εισιτήρια που κόβει, την τηλεθέαση που κάνουν οι αγώνες της και άλλα μικρά.

** Ουσιαστικά αυτό που ισχύει είναι πως κάθε βαθμός που κερδίζει μία ομάδα φέρνει κι ένα ποσό στα ταμεία της. Πρόπερσι αυτό το ποσό ήταν 17.500 ευρώ, πέρσι περίπου 18.500 ευρώ και φέτος κοντά στις 18.000 ευρώ.
Τα μπόνους

Εκτός από τα τηλεοπτικά όμως υπάρχουν και τα χρήματα του ΟΠΑΠ. Τα 5.5 εκ. ευρώ φέτος θα μοιραστούν ισόποσα σε κάθε ΠΑΕ, ενώ ένα ποσό θα αφαιρεθεί για τα λειτουργικά έξοδα της διοργανώτριας Αρχής (Superleague)

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποια μπόνους ένα εκ των οποίων δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ισχύσει και φέτος.

--- 250.000 ευρώ παίρνει η ομάδα που κερδίζει το βραβείο Fair Play *

--- 125.000 ευρώ η πρώτη επαρχιακή ομάδα **

--- 75.000 ευρώ η δεύτερη επαρχιακή ομάδα

--- 50.000 ευρώ η τρίτη επαρχιακή ομάδα

* Το βραβείο Fair Play υπολογίζεται με τις κάρτες, το θέαμα, το αν κάποιος ποδοσφαιριστής κάνει μία πράξη στα πλαίσια του Fair Play και φυσικά η στάση των οπαδών.

** Όλες οι επαρχιακές ομάδες εκτός από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη

Τέλος μέχρι πέρσι οι ομάδες που υποβιβάζονταν έπαιρναν μπόνους 300.000 ευρώ με σκοπό να επανέλθουν στην μεγάλη κατηγορία. Το συγκεκριμένο ποσό δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα δοθεί και φέτος ή αν θα δοθεί μικρότερο.
Συνοψίζοντας

Για τα τηλεοπτικά είχαμε κάνει πολλά θέματα (τα ποσά των τηλεοπτικών συμβάσεων από το 1991 μέχρι και το 2011), (Η οικονομική κρίση και τα έσοδα), εκείνο που πρέπει να τονίσουμε όμως είναι πως βάσει της κεντρικής διαχείρισης όλες οι ομάδες έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τα έσοδα τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό, θεωρητικά, δίνει τη δυνατότητα για επενδύσεις και επιπλέον κίνητρο για μία ομάδα να συλλέξει βαθμούς-χρήματα από κάθε αγώνα που παίζει.

Παράδειγμα ο Ατρόμητος πέρσι πήρε: 34 βαθμοί * 18.500 ανά βαθμό = 629.000 ευρώ. Φέτος έχει 40 πόντους κι αν φτάσει τους 49 θα κερδίσει: 49 βαθμοί * 18.000 ευρώ ανά βαθμό = 882.000 ευρώ. Πιθανό κέρδος 253.000 ευρώ!

Στον αντίποδα ο Εργοτέλης πέρσι πήρε: 39 βαθμοί * 18.5000 ανά βαθμό = 721.500 ευρώ. Φέτος έχει μόλις 23 κι αν φτάσει τους 30 θα κερδίσει: 30 βαθμοί * 18.000 ανά βαθμό = 540.000 ευρώ. Πιθανή αρνητική διαφορά 181.000 ευρώ.

Η διοργανώτρια Αρχή δίνει κίνητρα και μπόνους μέσω ενός έξυπνου συστήματος. Από εκεί και πέρα όλα είναι στα χέρια των ΠΑΕ (ή ομάδων για τους ρομαντικούς) τι θα πράξουν.

** Λόγω της οικονομικής κρίσης κάποια ποσά είναι πιθανό να αλλάξουν/άλλαξαν προς τα κάτω, οπότε καλού-κακού να υπολογίζετε λίγο πιο χαμηλά.
Πηγή:Sport24



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου