5 Ιαν 2012

Τούρκος πρώην δικτάτορας αντιμέτωπος με ισόβια


Η τουρκική δικαιοσύνη επιδιώκει να καταδικάσει σε ισόβια δεσμά τον πρώην πρόεδρο Κενάν Εβρέν και άλλον έναν από τους στρατηγούς που ηγήθηκαν στο πραξικόπημα που κατέλυσε τη δημοκρατία το 1980, σύμφωνα με το νεώτερο κατηγορητήριο.


Οι έρευνες για τη δίωξη του Εβρέν, που ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων την εποχή του πραξικοπήματος,

ξεκίνησαν πριν από τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όταν οι εισαγγελικές αρχές κλήτευσαν για κατάθεση τον 94χρονο Εβρέν, η υγεία του οποίου είναι εύθραυστη.

Ο ειδικός αντιεισαγγελέας της Άγκυρας Χουσεΐν Γκορουσέν ανακοίνωσε πως ο Εβρέν και ο πρώην αρχηγός Αεροπορίας Ταχσίν Χασινκαγιά περιλαμβάνονται στους υπόπτους που αναφέρονται στο κατηγορητήριο και ζητείται η καταδίκη τους σε ισόβια δεσμά, όπως μετέδωσε το Ανατολή.

Ένας ακόμα από τους επικεφαλής του πραξικοπήματος, ο επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού Νετζάτ Τουμέρ απεβίωσε λίγο μετά την κλήτευσή του από την εισαγγελία.

Οι απόστρατοι στρατιωτικοί διώκονται για κατηγορίες που αναφέρονται στην εκτέλεση πραξικοπήματος και για προσπάθειες μεταβολής της συνταγματικής τάξης με βίαιο τρόπο.

Μόλις το κατηγορητήριο κατατεθεί στο δικαστήριο οι αρμόδιοι δικαστές θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν εάν θα πρέπει να ανοίξει η υπόθεση. Άδηλο παραμένει πόσο μπορεί να διαρκέσει μία τέτοια διαδικασία.

Οι στρατιωτικοί, που αυτοπροβάλλονται ως θεματοφύλακες του κοσμικού χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους όπως το οραματίστηκε ο ιδρυτής του Κεμάλ Ατατούρκ, είχαν πραγματοποιήσει τρία πραξικοπήματα στο διάστημα μεταξύ 1960-80, ενώ το 1997 ο στρατός επενέβη για να φύγει από την εξουσία η τότε ισλαμιστική κυβέρνηση.

Οι Τούρκοι έχουν αλγεινές αναμνήσεις από την καταπίεση που ακολούθησε το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980. Περίπου 50 άνθρωποι εκτελέσθηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες συνελήφθησαν, πολλοί εξ αυτών βασανίσθηκαν, εκατοντάδες έφυγαν από τη ζωή στη διάρκεια της κράτησής τους και πολλοί εξαφανίσθηκαν.

Ο Εβρέν, που έγινε κατόπιν πρόεδρος της δημοκρατίας και παρέμεινε στην εξουσία έως το 1989, έχει τονίσει πως η παρέμβαση του στρατού βοήθησε να τερματισθεί η μακροχρόνια πολιτική βία ανάμεσα στην αριστερά και τους ακροδεξιούς, στην οποία πιστώνονται οι θάνατοι 5.000 ανθρώπων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου