Μετά από τα πρωτοφανή κατορθώματά του στην οικονομία, όπου σε χρόνο ρεκόρ έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας , ο κ. Παπακωνσταντίνου σπάει ένα ακόμη ρεκόρ, προφανώς παγκόσμιο: γίνεται ο πρώτος υπουργός Περιβάλλοντος με αυθαίρετο οικογενειακό εξοχικό σε δασικό χώρο που ταυτόχρονα μέλος της οικογένειάς του κάνει δικαστικό αγώνα για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από αναδασωτέα, ώστε το αυθαίρετο να νομιμοποιηθεί!
Ο υπουργός Περιβάλλοντος παραδέχεται δηλαδή την ύπαρξη του αυθαιρέτου, αλλά δεν παραιτείται.
Θυμίζουμε όμως ότι η Άντζελα Γκερέκου είχε παραιτηθεί από υφυπουργός Πολιτισμού όταν είχε αποκαλυφθεί χρέος του συζύγου της προς την Εφορία…
Η περίπτωση Μαγγίνα, που ως υπουργός Εργασίας είχαμε αποκαλύψει ότι απασχολούσε ανασφάλιστους αλλοδαπούς και, τελικώς, είχε ο ίδιος την ευαισθησία να υποβάλει την παραίτησή του, ωχριά μπροστά στο φαινόμενο Παπακωνσταντίνου.
Η αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» για το οικογενειακό αυθαίρετο του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εγείρει μείζον ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Από τη μία, ως αρμόδιος υπουργός προετοιμάζει ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, και από την άλλη, διαχειρίζεται το προσωπικό ζήτημα της παράνομης έπαυλης που χτίστηκε χωρίς άδεια μέσα στο δάσος στην περιοχή της Βραυρώνας.
Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η συνταγματικότητα της οποίας αμφισβητείται τεκμηριωμένα, είναι μια σύνθετη υπόθεση και αφορά τη ζωή και την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών. Απαιτεί σεβασμό στο περιβάλλον, κοινωνική ευαισθησία, λεπτούς χειρισμούς, αίσθημα δικαίου και γνώση του αντικειμένου.
Ο αρμόδιος υπουργός που διαθέτει οικογενειακό αυθαίρετο δεν συγκεντρώνει τις παραπάνω προϋποθέσεις, είναι αδύνατο να εκπληρώσει αξιόπιστα τις πολιτικές και διοικητικές του υποχρεώσεις, αυτοακυρώνεται, ενώ πλήττει ευθέως την αξιοπιστία και το κύρος της κυβέρνησης την οποία υποτίθεται πως υπηρετεί.
Ενδεικτικό παράδειγμα πολιτικού και διαχειριστικού διλήμματος η κατεδάφιση των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δάση. Ο νόμος προβλέπει ρητά ότι πρέπει να κατεδαφιστούν. Από τη στιγμή που πάμε σε μια συνολική αντιμετώπιση του εκτεταμένου προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης, τι θα πράξει ο υπουργός;
Θα εφαρμόσει τον νόμο, θα τα κατεδαφίσει, μαζί και το δικό του; Και αν όχι, το προσωπικό του ενδιαφέρον δεν θα προκαλέσει τη δικαιολογημένη καχυποψία και αμφισβήτηση των πολιτών;
Δεύτερο παράδειγμα οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν πρόσφατα από την προκάτοχό του κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και «αποκάλυψαν» χιλιάδες αυθαίρετα, που συγκροτούν ολόκληρους οικισμούς. Με τι ηθικό ανάστημα θα δώσει λύση στο πρόβλημα;
Οταν ο κ. Παπακωνσταντίνου κλήθηκε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει το ΥΠΕΚΑ θα έπρεπε να ενημερώσει για το πρόβλημα και να αρνηθεί εξαρχής, να αναλάβει τουλάχιστον το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.
Προτίμησε, όμως, να το αποσιωπήσει και να μετατραπεί από κήνσορας της ηθικής και της διαφάνειας, όπως θέλει να θεωρείται, σε άτολμο πολιτικό που εξυπηρετεί προσωπικά του συμφέροντα.
δημοσιεύματα από Πρώτο Θέμα
|
Tweet
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου