27 Ιουλ 2011

«Κίτρινη κάρτα» από την Κομισιόν για το «άνοιγμα» στους δικηγόρους


Αμφιβολίες για το εάν πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση έχει απελευθερώσει πλήρως το επάγγελμα του δικηγόρου εκφράζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έγγραφο-«βόμβα» που απεστάλη πρόσφατα στον υπουργό Οικονομικών, Ε. Βενιζέλο. Με το έγγραφο των Βρυξελλών ζητούνται εξηγήσεις για τους περιορισμούς στην ελευθερία εγκατάστασης δικηγορικών εταιριών. Σύμφωνα με στελέχη της Ε.Ε., πρόκειται για το πρώτο έγγραφο που εστάλη στην ελληνική κυβέρνηση και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλα που θα αφορούν στους συμβολαιογράφους και στους μηχανικούς.
Οι υπηρεσίες της Κομισιόν καλούν τις ελληνικές αρχές να εξηγήσουν τους «επιτακτικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος που επιδιώκει η απαγόρευση ίδρυσης δικηγορικής εταιρίας από δικηγόρους που είναι εγγεγραμμένοι σε διαφορετικούς συλλόγους της Ελλάδος, με εξαίρεση τους δικηγόρους Αθήνας και Πειραιά». Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να εξηγήσει γιατί υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των δικηγόρων Αθήνας και Πειραιά και των υπολοίπων Ελλήνων δικηγόρων, δεδομένου ότι μόνο όσοι προέρχονται από τους συλλόγους των Αθηνών και του Πειραιά μπορούν να συστήσουν δικηγορική εταιρία.
Η Επιτροπή ρωτά επίσης το υπουργείο Οικονομικών εάν μπορούν δικηγόροι από το ίδιο κράτος-μέλος ή από διάφορα κράτη-μέλη να ιδρύσουν μία δικηγορική εταιρία μαζί με Ελληνες δικηγόρους από διαφορετικούς συλλόγους. Μια τέτοια δυνατότητα δεν φαίνεται να προκύπτει από το σχετικό νόμο. Σύμφωνα, επίσης, με το έγγραφο της Κομισιόν, που παρελήφθη από τις ελληνικές αρχές στις 20 Ιουλίου, θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και για «τους επιτακτικούς λόγους δημόσιου συμφέροντος που επιδιώκουν οι διατάξεις του ελληνικού δικαίου απαγορεύοντας στις δικηγορικές εταιρίες τη δημιουργία υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, ενώ επιτρέπουν τη δημιουργία των υποκαταστημάτων στο εξωτερικό». Τέλος, οι υπηρεσίες της Επιτροπής επιθυμούν να μάθουν εάν μία δικηγορική εταιρία με έδρα την Ε.Ε. μπορεί να ανοίξει υποκατάστημα στην Ελλάδα. Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να έχουν απαντήσει οι ελληνικές αρχές μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης των προηγούμενων Μνημονίων οι επιθεωρητές της Κομισιόν είχαν επισημάνει ότι απαιτούνται νέες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των επαγγελμάτων όχι μόνο του δικηγόρου, αλλά και του συμβολαιογράφου και του μηχανικού, καθώς και άλλων θεωρούμενων ως «κλειστών επαγγελμάτων». Η κυβέρνηση μάλιστα συμφώνησε να προωθήσει τις αλλαγές που υπέδειξαν οι ελεγκτές της Κομισιόν καθώς απεδέχθη ότι η «απελευθέρωση», όπως θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3913/2011, δεν λειτούργησε στην πράξη.


Ειδικά για τους συμβολαιογράφους, η κυβέρνηση και η Τρόικα συμφώνησαν να εκδοθεί υπουργική απόφαση, το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, που θα οδηγήσει σε μείωση της μέσης αμοιβής κατά τουλάχιστον 50%! Επιπλέον, συμφώνησαν νέες παρεμβάσεις για τα ζητήματα της απελευθέρωσης των κατώτατων αμοιβών στα επαγγέλματα των δικηγόρων και των μηχανικών.
Ελεύθερος Τύπος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου