30 Ιουν 2011

Σε «φάση εξαφάνισης» οι ωκεανοί της Γης

"Η επόμενη γενιά ενδεχομένως να μην έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει στους κοραλλιογενείς υφάλους ή να φάει κάποια συγκεκριμένα είδη ψαριών, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες."
Αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι οι ωκεανοί σε όλο τον κόσμο περνούν σε μία «φάση εξαφάνισης», λόγω των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας, με την υπεραλιεία και την κλιματική αλλαγή.
Μία προκαταρκτική έρευνα θαλάσσιων ειδικών από όλο τον κόσμο έδειξε πως η κατάσταση των παγκόσμιων θαλασσών έχει χειροτερέψει και μάλιστα με γρηγορότερο ρυθμό απ' ότι είχαν προβλέψει.


Οι επιστήμονες, που συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και δήλωσαν πως ολόκληρο το οικοσύστημα, όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, ενδέχεται να εξαφανιστούν μέσα σε μία μόλις γενιά.
Ήδη, κάποια είδη ψαριών έχουν αρχίσει να αποδεκατίζονται, με κίνδυνο να αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος λιμοκτονίας σε κάποια μέρη του κόσμου.
Οι ειδικοί θεωρούν ως κύριο ένοχο της οικολογικής αυτής καταστροφής τα αυξανόμενα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που αυξάνει τη θερμοκρασία των ωκεανών, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την άλγη, επομένως υπάρχει λιγότερο οξυγόνο και αυξάνεται η οξύτητα του νερού.
Οι συνθήκες είναι όμοιες με οποιαδήποτε άλλη μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία της Γης.
Ο Δρ. Alex Rogers, επιστημονικός διευθυντής του Διεθνούς Προγράμματος για την Κατάσταση των Ωκεανών (IPSO), που συγκάλεσε το πάνελ με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), δήλωσε πως η επόμενη γενιά ενδεχομένως να υποφέρει εάν επιτρέψει την εξαφάνιση των ειδών.
«Εξετάζοντας τις συσσωρευμένες επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στους ωκεανούς, είδαμε πως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ' ότι είχαμε προβλέψει,» ανέφερε ο ίδιος.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, που απαιτεί ξεκάθαρες δράσεις σε όλα τα επίπεδα.»
«Εστιαζόμαστε στις συνέπειες που θα έχει η καταστροφή αυτή για την ανθρωπότητα και που θα επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή, και ακόμα χειρότερα, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές.»


Οι θαλάσσιοι επιστήμονες έκαναν έκκληση για μία ευρεία γκάμα άμεσων μέτρων με χαρακτήρα επείγοντος, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η υπεραλιεία, να σταματήσει η μη βιώσιμη αλιεία, να δημιουργηθούν προστατευόμενες περιοχές στις θάλασσες και να μειωθεί η μόλυνση.

Telegraph
http://www.pathfinder.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου